Profiel.

CruX Consultancy adviseert bedrijven en overheid. Enkele vragen aan Senior Consultant Arlette Bossema. Oprichter en eigenaar van CruX Consultancy.

Q- Wat onderscheidt Crux Consultancy eigenlijk van andere beleidsadviseurs?

A- Ik durf te zeggen dat ik als consultant doorga met luisteren en vragen tot we werkelijk de crux van het probleem te pakken hebben. Wanneer je dat niet doet, krijg je namelijk halfslachtige oplossingen. Die werken niet. Je moet eerst de angel uit het probleem halen. Daar ben ik goed in. Net als in het verbinden van mensen en vakgebieden.

Q- Kun je daar een voorbeeld van geven?

A- Dan denk ik bijvoorbeeld aan een project dat ik deed voor de Provincie Overijssel. De inwoners van Drogteropslagen waren erg ongerust over de dioxine emissies van de FHS aluminiumsmelter daar in de buurt. De bevolking dacht dat die emissies een boven gemiddeld aantal gevallen van kanker veroorzaakten.
We hebben toen met 10 overheidspartijen én vertegenwoordigers van de inwoners van Drogteropslagen de zaak grondig onderzocht. Uit onafhankelijk onderzoek bleek dat het aantal kankergevallen niet hoger was dan in vergelijkbare gemeenten. Ook de dioxine emissies waren binnen de norm. Bij zo’n project komt het echt aan op sensitiviteit. Niet alleen maatschappelijke maar ook politieke. Dat zie ik als een van mijn onderscheidende eigenschappen als beleidsadviseur.


Q- Je hebt het vaak over ‘we’. Wil je daar iets over zeggen?

A- Als consultant werk je samen. Dat is voor mij heel essentieel. Oplossingen bedenken voor problemen doe je samen met anderen. Medewerkers, management, externe partijen en consultant; je gaat samen een proces in. Ik heb dan het voortouw bij het ‘ontknopen’ van de problemen. En bij het bedenken en implementeren van creatieve oplossingen. Maar je doet het uiteindelijk samen. Dat past helemaal bij mij. Soms haal ik voor specifieke aspecten van een project experts binnen uit mijn professionele netwerk. Dat is heel verhelderend en zorgt dat je sneller kunt schakelen. Voor mijn opdrachtgever is het prettig te weten dat ik als consultant zo’n ‘schil’ van specialisten om me heen heb verzameld.

Q- Wat zijn je sterkte punten als beleidsadviseur?

A- Ik hoor vaak terug dat ik mensen enthousiast kan maken. Dat is natuurlijk belangrijk om mensen ‘mee’ te krijgen in een bepaalde richting. Verder ben ik een verbinder. Van mensen met verschillende achtergronden en belangen. De uitdaging is om samen, met respect voor alle partijen, tot een definitieve, breed gedragen oplossing te komen. En die dan natuurlijk ook te implementeren. Dat is het uiteindelijke doel. En de doelstellingen van een project verlies ik nooit uit het oog.

Q- Adviseert u ook mensen individueel?

A- Of het nu om veranderde omstandigheden binnen een organisatie gaat of bij een persoon zelf; mensen hebben behoefte om eens in de zoveel tijd hun ambities te herstructureren. Ik heb diverse professionals geholpen om weer de energie te krijgen tijdens hun (nieuwe) werk, die ze zozeer misten. Het gaat hier niet alleen om persoonlijke ontwikkeling en loopbaan maar om veel meer. Wat me opvalt is dat mensen steeds minder afwachten wat de omgeving van hen verwacht, maar zelf het initiatief nemen om hun route uit te stippelen. Dat vind ik erg lovenswaardig.
Bel of mail voor oriënterend gesprek
klik hier